2013: Борис Михайлов. Ретроспективна виставка “Unrespectable. Retrospective. Почеркушки”

Тиждень, присвячений 2013 року, ми відкрили першою в Україні масштабною ретроспективною виставкою “Unrespectable. Retrospective. Почеркушки” найвідомішого українського фотографа – Бориса Михайлова.

Борис Михайлов, як єдиний фотограф пострадянського простору, отримавший премію Hasselblad Award, яку вважають аналогом Нобелівської премії у фотографії, завжди дивував і, можна сказати, шокував публіку своїм творчістю, яка часто балансувала на межі політичних і суспільних норм.

Сама виставка проходила в стінах “ЕрмиловЦентра”, а її куратором стала директор Муніципальної галереї – Тетяна Тумасян, яка формувала експозицію разом зі зв’язкою Михайлових, а в роботі над підготовкою та проведенням такого великого проекту працювали всі співробітники МГ і галереї VOVATANYA протягом багатьох місяців.

“У нас представлені роботи практично з кожної серії Михайлова – з синьої, червоної, коричневої, “Історії хвороби”, “Я – не я”, “Бутербродів”, “Промзон”. Плюс роботи, які ніде раніше не виставлялись і які Борис називає “почеркушками” – фотографії різних років з розряду “невиконаних завдань”, яким він надає нове життя. Всього близько 50 великих фотографій на стінах і понад 50 малих у вітринах” (Тетяна Тумасян). Провокативні знімки фотографа привернули немалу кількість глядачів з Харкова і інших міст, навіть краї

н. Реакція публіки і преси була абсолютно різноманітною – від похвальних коментарів про геніальність художника до звинувачень у аморальності і вульгарності.

У рамках проекту була проведена теоретична платформа, на яку були запрошені провідні фахівці сучасного мистецтва з Лондона, Москви, Санкт-Петербурга, Риги, Києва. На прохання Бориса Михайлова МГ також підготувала проект молодіжної платформи, за допомогою якої художник хотів виділити головні напрямки і тенденції “молодого” мистецтва. Сам Борис, жартома, назвав цей проект “В допомогу Михайлову”. Крім цього, відбулась публічна дискусія дослідників творчості Бориса Михайлова з Москви, Риги і Лондона. Фахівці обговорили феномен Бориса Михайлова, а також поговорили про вплив майстра на фотографічне середовище Харкова і виникнення терміна “Харківська школа фотографії”.